Powered by Blogger.

TERAPI TAHUN BARU 2014

>> Sunday, January 5, 2014

Assalammualaikum...Selamat Tahun Baru 2014

Pertama sekali saya ucapkan rasa syukur kepada Yang Maha Esa sempena tahun baru 2014 ini dengan limpah kurnia dan rahmatnya kepada ku yang masih hidup di buminya. Dia lah yang Maha Pengampun, Maha Penyayang dan Maha Mengasihani. 

Entri saya kali ini adalah TERAPI TAHUN BARU 2014. 

Seperti biasa setiap akhir tahun semua orang pasti akan bercuti balik kampung dan bersiar-siar bersama-sama anak-anak sempena cuti sekolah. Tapi saya duduk di ofis sampai 7 malam pada 31 Disember 2013 di ofis siapkan laporan tahunan organisasi...hohoohho sangat-sangat meletihkan otak.
Tapi alhamdulillah, syukur sebelum bercuti aku berjaya menyiap kerja yang di amanahkan.
Jadi dapat lah bercuti dengan aman damai dan suka hati..hohoho

Ingat kawan-kawan bercuti boleh! 
Ieda masihatkan  jangan sesekali anda menyusahkan orang lain semata-mata untuk bercuti. 
Pastikan kerja anda siap dahulu baru anda bercuti sebab itu amanah anda.
Gaji yang anda terima adalah hasil titik peluh dengan anda bekerja.
Jadi setiap kerja yang dilakukan mestilah ikhlas dan bersungguh - sungguh.
Maka Allah pasti akan melipat kali gandakan rezeki kita InsyaAllah.

Seperti firman Allah S.W.T

فَإِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْ (٧) وَإِلَى رَبِّكَ فَارْغَبْ (٨)

7. Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain, 8. Dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap."

(QS Al-Insyirah [94]: 7-8)

Entri saya kali ini adalah TERAPI TAHUN BARU 2014. 

Setelah mengalami tekanan kerja yang sangat-sangat tidak menyeronokkan.
Kena marah dengan bos! Itu perkara biasa hahahaha.
Jadikan teladan untuk hari esok so tak buat kesalahan lagi lepas ni ^^.
Jadi Ieda buat keputusan untuk balik ke kampung halaman. Memang setiap kali ieda stress kampung halaman merupakan terapi paling berkesan. Boleh dikatakan bila balik kampung halaman pastinya kan merasa sangat tenang dan akan terkenang kembali peristiwa mase kecik-kecik.
Bila balik kampung memang jalan-jalan di sekitar negeri Johor memang tidak akan di lupakan.

Okay meh Ieda kongsi gambar ketika menjalani TERAPI TAHUN BARU

TERAPI 1 : Shopping di Johor Premium Outlet (JPO)
Okay memang tersangat lah best shopping dengan JPO barang memang totally murah. Ditambah pula dengan awal tahun punya sale so sale berganda-ganda...berbanding sale JPO biasa yang dikatakan murah.
So kalau pergi ke JPO, Ieda nasihatkan sediakan Cash Money kalo tak anda balik duduk diam-diam saja kat umah. Sebab kad debit atau kad kredit yang anda bawak hanya boleh swipe sekali saja.
Lepas tu tak laku dah....(-_-)
"berdasarkan pengalaman"...hehehee
Coz JPO yang buat rules. Tapi kalo diikut bagus jugak buat macam tu sebab control your needs.
Nanti nampak semua benda kat situ semua nak beli rambang mata okay.


TERAPI 2 : Lepaking di Legoland


Jangan lupa singgah di LEGOLAND Malaysia. Tangkap-tangkap gambar. Duduk-duduk sambil minum coolblog. Tapi Coolblog kat situ mahal memandangkan banyak tourist dari Singapore datang so harga pun mahal.



TERAPI 3 : Tengok Matahari Terbenam kat Danga Bay

Wah! Memang indah sekali ciptaan Yang Maha Esa. Bila duduk sambil tunggu matahari terbenam memang cukup rasa tenang sekali sambil berjalan-jalan melihat bot-bot yang berada di sekitar jeti Danga Bay.


TERAPI 4 : Berehat dikampung.
.
Apa yang Ieda buat balik kampung rehat, makan, main masak-masak, tido, pusing-pusing di depan dan belakang rumah, pastu duduk di kerusi vintage arwah atuk sambil
merenung seni bina rumah vintage arwah nenek.
Bagi ieda ia akan menimbulkan satu perasaan yang sangat tenang dan indah macam kalau boleh Ieda nak kembalikan kenangan lalu. Tapi tak boleh pun buat macam tu. so keep forward...okay (^_^)

TERAPI 5 : Jalan-jalan cari makan 
Mee Bandung Abu Bakar Hanifah
Ni gambar-gambar yang ada kat dalam kedai Mee Bandung ni

Kalo pergi Muar jangan lupa singgah makan Mee Bandung Muar.
Hohohoo..jadi Ieda singgah makan di Mee Bandung Abu Bakar Hanifah memang sangat sedap.
Tapi jangan terkejut kalo mula-mula tengok depan macam kedai orang cina.
Kalo kedai orang dulu-dulu memang ada kedai yang orang melayu akan masak then orang cina akan amik part buat air jer. Jadi jangan terkejut kalo singgah nanti. Yang penting memang sodap!!! Thumb up!



TERAPI  6 : Menziarahi Masjid Jamek Sultan Ibrahim

Alhamdulillah. Ieda tidak lupa menziarahi masjid yang tersergam indah ini. Setiap kali kita ni asyik nak pergi melawat tempat yang best jer yang memberi keseronokan. Sebenarnya bila kita melawat masjid ini lagi lah sangat best. Seni bina Masjid adalah seni bina lama zaman british dan telah dibina pada tahun 1927.
 (info : http://dri-masjid.blogspot.com/2007/12/masjid-jamek-sultan-ibrahim-muar-johor.html)

TERAPI 7 : SELFIE diri sendiri....hahahha

TERAPI 8 : Kalau ada husband amik gambar dengan husband. Okay..
Husband orang NO..NO..NO..hahahha ...XD

Okay sekian sahaja
 8 Tips TERAPI TAHUN BARU 2014
daripada Ieda.

- With Love -
Elfamisa Ieda


Read more...

MAIN KEMAS - KEMAS

>> Saturday, June 22, 2013

Assalammualaikum kawan-kawan..

Petang-petang sabtu ni...mmg best kalau berehat dirumah menghayati pisang goreng dengan air kopi panas..sedapnye...Tetapi ieda pulak jenis tidak boleh duduk diam dekat umah walaupun waktu cuti..(^_^) Ieda mengisi masa lapang hari ini MAIN KEMAS-KEMAS hahaha..sempena nak pose gitu..katernyer...Ieda kemas almari study dekat wall ruang tgh bilik ieda hahhah...(itu jer ieda kemas lain x sempat lagi)..So chekedaout..


Mula-mula husband kate letak bunga tapi nak pergi beli bunga ntah bile kan.
Benda ni lah ieda guna jadikan hiasan

Koleksi komik..Banyak lagi dalam bilik berkotak-kotak..hehhe

Frame hiasan ni boleh dapatkan di IKEA



Ni ler hasilnyer

Okie ni sahaja yang ieda nak kongsi hari ni..sesi kemas-kemas sambung esok pula..
Bye -Bye


-with love -
Elfamisa Ieda

Read more...

CHOCOLATE CHIP COOKIES YANG TAK BERAPA NAK JADI...

>> Wednesday, May 22, 2013

Assalammualaikum..

Hari ini dengan penuh semangat nak update blog pasal CHOCOLATE CHIP COOKIES yang ieda buat tak berapa nak jadi hasilnyer.

Ceritanya bermula dari beberapa hari lepas terasa sangat nak makan cookies yang macam kat Famous Amos yang size besar-besar tu. Nak beli..tapi asik tak sempat nak menyinggah jadi ieda cadang buat sendiri. Resepi ieda search resepi online dari laman web om puteh ...poyo kan..taknak nak pakai resepi orang melayu ..berlagak..Tapi nak jadi kan cite semalam ieda baru check tepung buat kek ieda..hohoohh semuanya dah berbubuk ada binatang and berkulat. Terus buang semuanya..Aduhai sedihnya..ni lah jadinyer sebab dah lama tak baking kek start daripada akhir tahun lepas sebab kesibukan. Semua bahan ieda simpan kat dalam almari..jadi mmg kalo x buat kek..Bahan-bahan tu semua langsung tidak disentuh hohoho..Sekang ada masa terluang barulah nak buat something. So jadi macam nilah..(>,<).. Hasrat x kesampaian nak buat resepi macam kat dalam laman web, so sebagai ganti ieda tukar gune tepung buat chocolate moist yang dah siap. Tepung tu jer yang elok..terpaksa lah...sebab dah terliur nak makan cookies punyer pasal citernyer nie..Akhir nya jadi....x berapa nak jadi heheh..Tapi alhamdulillah husband kater cookies ieda buat sedap...(^____^) muke pun happy sebab husband puji.. Ieda bagi kawan-kawan kat ofis jugak rasa semua cakap sedap..jadi saya dah pass buat biskut.. yeahhhhhh

Ini biskut yang ieda cadang nak buat tuu. (^_^)

Tetapi inilah hasilnya cookies tu..tidak seperti yang diimpikan :(

Akhirnye terpaksa gune tepung nie .. heheh

ieda ada tambah dengan tepung jagung sebab nak bagi dier crunchy..

Bahan-bahan yang dicampur butter unsalted dan brown sugar ikut resepi omputeh hehe

Disebabkan ieda buat banyak so ieda bagi packing and beri pada kawan2 kat ofis

Bos ieda yang comel ni cakap sedap..siap amik gambar lagi anta whatapps kat ieda ..suke dier dapat cookies

Tak lupe pada si tupai kucing kesayangan husband ieda teman ieda buat biskut kat dapur sampai siap...
sampai kuyu mata tunggu cookies siap yer..

Ini percubaan kali pertama buat cookies...Akan ada second try untuk buat cookies. ieda takkan mengalah selagi tidak dapat hasil cookies yang diharap..Caiyokkkk,,,Kepada kawan-kawan yang berminat nak buat dan mendapatkan resepi cookies boleh layari laman web dibawah ini :


Laman web Design Mom oleh Gabrielle Blair 

"Design Mom, praised as a Website of the Year by Time Magazine, and a top parenting blog by the Wall Street JournalParents Magazine and Better Homes & Gardens, features everything you find at the intersection of Motherhood and Design. From DIY projects and home tours, to book reviews, family-friendly travel, and discussions about modern parenting. The new generation of mothers (We’€™re still interested! We’re still interesting!), come to Design Mom to find daily inspiration."

Best baca blog Gabrielle banyak info untuk parenting, idea dan tips-tips untuk ibu zaman moden ni. Ieda yang belum jadi ibu pun suka tips -tips yang ditulis. Jadi kepada kawan-kawan ieda cuma wish

SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT MEMBACA BLOG!

with love
-Elfamisa Ieda-

Read more...

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP